Gmina Pionki

baner 1
Strona Główna Aktualności Galerie zdjęć bip Biuletyn Informacji Publicznej
Portal - AKTUALNOŚCI
Polityka Prywatności i Ochrony Danych Osobowych RODO w serwisie internetowym Gminy Pionki
PDF
DRUKUJ
grafika

Uprzejmie prosimy o zapoznanie się z niniejszą Polityką w celu zrozumienia naszych działań dotyczących Państwa danych osobowych i sposobu ich przetwarzania. Korzystając ze strony internetowej www.gmina-pionki.pl  wyrażają Państwo zgodę na postanowienia zawarte w niniejszej Polityce.

 

Polityka Prywatności i Ochrony Danych Osobowych RODO
w serwisie internetowym Gminy Pionki

1. Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich ze strony internetowej Gminy Pionki  pod adresem www.gmina-pionki.pl
2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Wójt  Gminy Pionki .
3. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych osobowych wdrażamy procedury, które mają zapobiec naruszeniu bezpieczeństwa danych osobowych. Obowiązujące procedury są zgodne z obowiązującym prawem, w szczególności z:
1) Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia
2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych
i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE,
2) Ustawą o ochronie danych osobowych, (Dz.U. 2018 poz. 1000).
3) Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną,( t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1219, z 2018r. poz. 650).
4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażonej przez Użytkownika
oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy, na podstawie przepisów prawa lub gdy przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora.
5. Serwis może realizować funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach, wizerunku w następujący sposób:
a) poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje tj. adres email, imię, nazwisko,
b) poprzez kody monitorujące ruch na stronie WWW (w tym m.in. poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookies (tzw. „ciasteczka").,
c) serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (w tym oznaczenie czasu, adres IP).
6. Dane zbierane w punkcie 5 nie są w żaden sposób wykorzystywane do celów marketingowych lub do identyfikacji użytkownika, służą wyłącznie celom statystycznym.
7. Dane, które Państwo podacie  pod adresem: http://www.gmina-pionki.pl/strona-64-KONTAKT.html  są przetwarzane wyłącznie w celu realizacji obsługi kontaktu informacyjnego.
8. Dane osobowe użytkowników pozostawione w naszym serwisie nie zostaną udostępnione osobom trzecim, ani przekazane do krajów trzecich lub organizacji międzynarodowych.
9. Do danych osobowych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również prawo do dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz cofnięcia zgody na przetwarzanie - w przypadkach i na warunkach określonych w Rozporządzeniu ogólnym. Szczegółowy zakres uprawnień Użytkownika podanych został w znajdującej się poniżej klauzuli informacyjnej.
10. Serwis korzysta z plików cookies (tzw. „ciasteczka"), które stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.gmina-pionki.pl
11. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
- tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
- utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej pod stronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
- określania profilu użytkownika w celu zapamiętania zmiany rozmiaru czcionki i kontrastu
12. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:
- sesyjne (sessioncookies) są to pliki  tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej).
- stałe (persistentcookies) są to pliki  przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
14. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików Cookies. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
15. Poniżej przedstawiamy sposoby usuwania plików cookies w poszczególnych wyszukiwarkach:

  1. Mozilla Firefox - W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje" i w nich zakładkę "Prywatność". Przeglądarka daje możliwość zaznaczenia, że nie chcesz być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych ciasteczek poszczególnych witryn (http://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek),
  2. Microsoft Internet Explorer - W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje internetowe" i w nich zakładkę "Prywatność". Specjalnym suwakiem możesz regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem "Witryny" zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych (http://support.microsoft.com/kb/278835/pl),
  3. Google Chrome - W menu ukrytym pod trzema poziomymi kreseczkami w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz "Narzędzia" a potem "Wyczyść dane przeglądania...". Oprócz możliwości czyszczenia plików cookie, znajduje się tam link "Więcej informacji", który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki (http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647),
  4. Opera - Przyciskiem "Opera" w lewym górnym rogu otwórz menu i wybierz w nim "Ustawienia" i dalej "Wyczyść historię przeglądania...". Oprócz możliwości skasowania już ustawionych plików cookie, jest tam też przycisk "Zarządzaj ciasteczkami..." prowadzący do bardziej zaawansowanych opcji dla poszczególnych witryn (http://help.opera.com/Linux/9.60/pl/cookies.html),

16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

17. Użytkownik ma możliwość zablokowania zapisywania plików cookies poprzez odpowiednią zmianę ustawień przeglądarki internetowej. Wyłączenie cookies może mieć wpływ na funkcjonowanie strony. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację dla stosowanych cookies.

18.  Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce prywatności, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały..Poprawiona wersja Polityki publikowana będzie na naszej stronie internetowej www.gmina-pionki.pl

19. Na naszej stronie internetowej nie ma zgody ani miejsca na treści, które byłyby niezgodne
z prawem polskim i międzynarodowym, m.in. nawołujące do nienawiści rasowej, wyznaniowej czy też etnicznej. Nie ma tu także pornografii, materiałów nagannych moralnie, treści uważanych powszechnie za nieetyczne czy obelżywe.

 20. Nasza strona internetowa zawiera linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe korzystają z własnych polityk prywatności. Odwiedzenie tych stron jest tożsame z wyrażeniem zgody na warunki tych polityk. Nie ponosimy odpowiedzialności za zasady zachowania poufności obowiązujące na tych stronach.

Niniejsza Polityka dotyczy wyłącznie strony internetowej www.gmina-pionki.pl

W razie wątpliwości odnośnie zapisów niniejszej polityki prywatności prosimy o kontakt poprzez stronę http://www.gmina-pionki.pl/strona-64-KONTAKT.html

Klauzula informacyjna


Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych
na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze

 

TOŻSAMOŚĆ ADMINISTRATORA

 


                                        Administratorem Pana/Pani danych osobowych
                                           jest  Wójt Gminy Pionki  mający siedzibę
                                                           w Urzędzie Gminy Pionki
                                                    ul. Zwycięstwa 6a, 26- 670 Pionki

 

DANE KONTAKTOWE ADMINISTRATORA

                 Z administratorem - Wójtem Gminy Pionki - można skontaktować się
                                             poprzez e-mail:  lub pisemnie na adres siedziby administratora.

 

DANE KONTAKTOWE INSPEKTORA OCHRONYDANYCH

 


           Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym można skontaktować się poprzez e-mail:     lub pisemnie na adres siedziby administratora.
Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych
oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

 


CELE
PRZETWARZANIA
 I PODSTAWA PRAWNA

 


Podstawą prawną przetwarzania Pana/Pani danych jest niezbędność
do wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na administratorze, wynikających z przepisów i realizacji ustawowych zadań urzędu na podstawie Art.6 i Art.9 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych
 z dnia 27 kwietnia 2016 roku.

 

ODBIORCY DANYCH

 


Odbiorcami Pana /Pani danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz inne podmioty, jeżeli wykażą w tym interes prawny
w otrzymaniu tych danych.

OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH


Dane osobowe Pana /Pani będą przechowywane w czasie określonym przepisami prawa, zgodnie
z Instrukcją Kancelaryjną.

PRAWA PODMIOTÓW DANYCH


Przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do Pana/Pani danych
oraz prawo żądania ich sprostowania
 lub prawo do ich ograniczenia przetwarzania.

PRAWO WNIESIENIA SKARGI DO ORGANU NADZORCZEGO


Przysługuje Panu/Pani również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.

INFORMACJA
O DOWOLNOŚCI
LUB OBOWIĄZKU PODANIA DANYCH


Podanie Pana/Pani  danych osobowych w zakresie obowiązujących
 przepisów ustawowych jest obowiązkowe
 w pozostałym zakresie jest dobrowolne.

 

 

 

 

 

PDF
DRUKUJ
POWRÓT
ZGŁOŚ
NIEŚCISŁOŚĆ
Szukaj w portalu
baner 21
baner 4
Menu strony
baner 30
baner 31
baner 32
Stronę odwiedzono:
9555275   razy
Ostatnia aktualizacja strony:
19-11-2018
baner 20
baner 46
baner 15
baner 24