Brukselka, jarmuż, modra, włoska, chińska czy pekińska … wybór jest ogromny ale uczniowie z PSP w Augustowie postawili na rodzimy gatunek. Na kolejnych już zajęciach z zakresu innowacji pedagogicznej pt. „Świat się zmienia” wzięli pod lupę - kapustę białą. Jak się okazało kapusta skrywała przed dziećmi wiele tajemnic. Dużym zaskoczeniem była różnorodność w rodzinie tego pysznego i zdrowego warzywa. Dzieci podczas zajęć dokonały szczegółowej analizy budowy główki kapusty, co pozwoliło na rozwianie wszelkich wątpliwości i zaprzeczenie słynnemu porzekadłu, że „ kapusta to głowa pusta”. To cenne warzywo uczniowie klas 0-III poznawali wielozmysłowo. Za pomocą dotyku, węchu, wzroku i smaku dzieci określały cechy kapusty. Okazało się, że kapusta- zarówno surowa jaki i kiszona to bardzo cenny produkt. Wzmaga naszą odporność, poprawia pracę serca i układu trawienia, a nawet pozytywnie wpływa na urodę. W kolejnym etapie mali odkrywcy przenieśli się w czasie. Za pomocą filmu edukacyjnego Kapusta - czyli dawny proces kiszenia - Bing video poznali tajniki przetwarzania kapusty. Projekcja skrywała wiele ciekawych informacji- dzieci zwróciły uwagę na to, gdzie uprawia się kapustę, jakie narzędzia były stosowane do obróbki kapusty, jakich beczek używano w dawnych czasach i jak je przygotowywano oraz w jakim celu. Uczniowie mogli zaobserwować jak wyglądała szatkownica i jak ubijano poszatkowaną już kapustę, a także jakich przypraw używały nasze babcie i prababcie.
Tradycja kiszenia kapusty w wielu rodzinach pozostała żywa do dnia dzisiejszego, w większości jednak w myśl rozwoju i ułatwienia sobie codzienności korzystamy z gotowych produktów przygotowanych w woreczkach lub wiaderkach. Badacze z PSP w Augustowie postanowili jednak wziąć sprawy w swoje ręce i sprawić aby tradycji stało się zadość. Wspólnie zabraliśmy się za kiszenie kapusty. Dzieci starły na tarce kilka marchwi, pod czujnym okiem wychowawczyń doprawiały kapustę solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Chętnych do ubijania tłuczkiem do szatkowanej kapusty nie brakowało. Młodsi i starsi mierzyli się z tym wyczerpującym zadaniem. Ubijaliśmy kolejne warstwy kapusty do momentu kiedy puściła sok. Beczkę z ubitą kapustą odstawiliśmy w ciepłe miejsce. Na zakończenie zajęć dzieci wykonały ciekawe plakaty- mapy myśli na temat kapusty. Smakosze prezentowali swoje ulubione dania z kapustą w roli głównej- wszyscy wiemy już, że z kapusty można przyrządzić pyszny bigos, gołąbki, pierogi czy zupy. Trzymamy kciuki za naszą kapustę aby dobrze się zakisiła. Już planujemy aby przygotować z niej pyszną surówkę.
autor M. Burzyńska, A. Mamcarz